Nieuws

Nieuws

Noodkreet van een regelneef.

Als referee van onze vereniging en mede als een van de wedstrijdleiders van het Convent voel ik mij genoodzaakt uw dringende aandacht te vragen voor het volgende:

Steeds meer leden komen bij mij om hun beklag te doen over het gedrag en ogenschijnlijk gebrek aan regelkennis van leden van het Convent in het algemeen. Vroeger moest men een streng examen afleggen om de kennis van het golfspel met inbegrip van de algemene golfregels te verhogen tot een redelijk hoog niveau. Daar moest men voor studeren anders kwam men de baan niet op. U kreeg ook via het secretariaat regelmatig een gratis Golfregelboekje van de laatste druk (meestal 1 keer per 2 jaar) uitgereikt. Tegenwoordig gaat men uit van een veel simpelere manier om met behulp van plaatjes en tekeningen de regelstof zo makkelijk en duidelijk mogelijk te maken en is het regelboekje helaas niet meer gratis. Het gevolg is dat het nog steeds noodzakelijke examen een heel stuk makkelijker is gemaakt, maar dat die kennis ook kennelijk makkelijk weer vergeten wordt. Het niet beschikbaar hebben van de “spelers editie” van dit golfboekje (wel verkrijgbaar bij het secretariaat) blijkt dan ook van grote invloed op de speelkwaliteit bij onze leden. Hieronder een aantal regels die u mag vergeten als u met uw eigen groepje speelt en het dan niet zo nauw wilt nemen. Speelt u een wedstrijd, qualifying of niet, dan zult u die regels moeten naleven zoals ze zijn bedoeld, anders speelt u vals.

Hieronder een aantal voorbeelden van correcte toepassing:

– Een mulligan bestaat niet in een wedstrijd.

– U mag niet afspreken om bepaalde regels niet toe te passen.

– Zoeken naar een bal langer dan 3 minuten. De bal is na 3 minuten zoeken een verloren bal ook al vindt u die daarna alsnog! Toch verder spelen met de te laat gevonden bal betekent een verkeerde bal geslagen – 2 strafslagen. Dit niet corrigeren voordat er van de volgende hole wordt afgeslagen betekent DQ

– Sla een provisionele bal als u denkt dat de bal OB is of moeilijk te vinden is buiten een hindernis. Terug lopen om een nieuwe bal te slaan is meestal hinderlijk en tijd rovend.

– Niet uitholen bij een Strokeplay of Stableford wedstrijd of een hole geven! Kan alleen bij Matchplay of als u al meer slagen gemaakt hebt bij Stableford om nog punten te halen, anders DQ voor de wedstrijd!

– Doorlaten als u een hole afstand verliest op uw voorgangers. Dus een redelijke aansluiting houden met uw voorgangers of doorlaten (zie op de site onder WeCo wedstrijdreglement art 5.1/5.2). Dit behoort bij de golf etiquette en u maakt er zeker geen vrienden mee met het ophouden van een snellere flight of als u tot de laatste flight behoort bij het ophouden van de prijsuitreiking. (onnodig oponthoud kan 1 of 2 strafslagen en na 3x constatering zelfs DQ opleveren!)

– Bal opnemen om hem te identificeren. Mag alleen als het werkelijk nodig is omdat u uw herkenbare merkteken niet kan zien. Als u de bal toch op moet nemen moet u die eerst markeren en u mag de bal dan alleen voorzichtig schoonmaken voor zover mogelijk om te zien of het uw bal is! 1 strafslag als 1 van die bepalingen wordt overtreden.

– Bal zoeken en iemand trapt per ongeluk tegen de bal. Geen strafslag!, maar de bal moet terug gelegd worden op precies dezelfde plek, dus ook onder dat graspolletje waar hij lag. Anders kost het u 2 strafslagen omdat u van een verkeerde plaats slaat, en heeft u daarmee ook nog eens extra voordeel dan is zelfs DQ op z’n plaats.

– Hindernisregels: Wanneer ligt uw bal in een hindernis? Als u en uw marker, tegenstander of medecompetitor voor 95% zeker zijn dat hij er in ligt. U moet u dan altijd afvragen: Waar is de bal voor het laatst een grens van de hindernis (rode of gele paaltjes) gepasseerd. (Grenzen lopen loodrecht omhoog!) Van af dat punt kunt u de hindernisregels toepassen.

– Zet bij de green aangekomen uw tas altijd op weg naar de volgende hole. Verifieer het aantal bruto slagen van de zojuist gespeelde hole onderweg naar de volgende hole (marker/speler). Noteer die score op de afslag van de volgende hole, dus niet na de wedstrijd in het clubhuis! Dat levert nogal veel vragen en wenkbrauw fronsen op.

– Tijdelijke plaatselijke Regel voor “Plaatsen” correct toepassen: max. 15 cm van de oorspronkelijke plaats, niet dichter bij de hole terugplaatsen en u mag maar 1 keer plaatsen. Dus kijk eerst goed waar u de bal gaat plaatsen. Als de bal dan toch gaat rollen moet u die wel precies op die plaats terugplaatsen!

– U behoort uw scorekaart bij de wedstrijdleiding op te halen en volgens het wedstrijdreglement (te vinden op de site onder ‘WeCo’ – art 2.9) niet later dan 15 minuten voor uw starttijd. De wedstrijdleiders zijn daarna niet meer voor u beschikbaar tot na de wedstrijd!

Dit is slechts een opsomming van een aantal feiten die zeer regelmatig aan mij worden gerapporteerd en meestal te laat om nog als referee in actie te komen.
Hieronder nog een aantal verzoeken zoals ze onlangs door onze President naar voren zijn gebracht:

– Plaggen terug leggen ook van voorgangers waar nodig.

– Pitchmarks op de Green repareren ook van voorgangers.

Overigens beschadigingen aan de rand van de hole mag u pas repareren als uw voltallige flight heeft uitgeholed, anders 2 strafslagen! ’t Is niet anders.

– Harken terugzetten op de standaards met de harktanden evenwijdig aan de speelrichting in de bunker.

Heeft u verder nog regelvragen, schroom niet en stel ze aan mij. Als ik het antwoord niet direct weet kom ik er zeker later op terug.

 

Ik speel voor m’n lol met een zekere uitdaging en daarom houd ik me aan de regels. U ook?

 

Met vriendelijke groet,

Fred van Kampen

 

Inloggen voor leden

 Wachtwoord vergeten
Onthoud wachtwoord